For information: 703.715.8006
HOMEFRONTS POST IMAGES SCANDANAVIAN 001

SCANDINAVIAN POP TOP

From a One-story Production House to a Distinctively Original, Two-story Custom Home

By John Byrd

Skip Maginniss of BMK architects has quietly acquired a reputation as one of greater Washington’s more original home remodeling visionaries, yet even those who already know his work will be impressed by a recently completed Bethesda project in which a smallish 1951 rambler is transformed into a two-story Euro-style villa complete with a curvilinear copper roof.

Commissioned by a Scandinavian couple, the home’s enigmatic roofline recalls the “Rhinezinc”- capped structures of northern Denmark. Inside, the floorplan is appreciably open, incorporating a 2nd floor gallery that peers through a glass and stainless steel railing to a multi-zoned great room below.

Downstairs, floors clad in merbau—a dark Brazilian hard wood—provide a textured contrast to stainless steel kitchen appliances and the exposed brick of the reconstructed chimney.

Forty feet above, yellow pine arches (supporting the deadload of several thousand pounds) lend the open vault a muscular aesthetic—as do a pair of sculptural chandeliers created by Danish designer Paul Henningsen. Surfaces of painterly colors—Skagen yellow, Celadon Green—combine with tones out of the New York school to create a highly original, curiously peaceful interior, visually linked to lovely rolling hills no one seeming to notice until Maginniss spotted them as design focal points.

A complete metamorphosis. How else to describe the transformation of a one-story, circa-1951 brick rambler built into a spacious, well-apportioned showcase of postmodern eclecticism?

The original single story structure was 1,200 sq. ft., diagonally situated on a small lot. Today the home is 3072 sq. ft., with nearly half of that space on the new second level. The total project cost was approximately $800,000.00.

The home’s most striking feature—the curvilinear roof line—is a marvel of engineering and imagination. It started as a “what if,” a mere doodle on a napkin midway though the design process—yet ended up as one of the defining themes in a thoughtful architectural elaboration. The concave roof, for instance, inspired a pair of convex porch canopies. Inside, uniformly spaced supporting arches are visually countered by sets of upturning beams that swoop up from the living room as an artful, yet critical, component in the roof’s vertical support. One effect of this structural design: unobstructed sight lines within a voluminous space that seems to expand in all directions.

Almost every aspect of the home’s first-floor elevations have been redesigned: only one original entrance and one set of windows remain (and they’ve been upgraded). The second-level is, of course, wholly new, a textbook case of eye-catching forms shaped by owner functional requirements. Yet, despite an open interior that is more than twice the volume of the original structure, the well-insulated new house today requires less energy to heat and cool than it did when it was built.

The owners’ program was clear from the beginning. They needed more living space—the rambler was “too small in every respect,” they said. The original 1951 floor plan had somehow accommodated three small bedrooms, a laundry room, a tiny kitchen galley, one-and-a-half bathrooms, and a living room/dining room combination.

True, an earlier remodeling effort had resulted in separate bumpouts for a utility room and front foyer—as well as a slightly enlarged dining room fitted with a bay window. But the low-ceiling structure made for cramped and dark living spaces

This new makeover would have to be expansive and audacious to create the living environment the owners wanted.   Their aesthetic instructions, however, were minimal:

  • a tongue-in-groove ceiling and exposed cedar siding for the interior;
  • a metal roof that evokes the “silver, milky” Rhinezinc roofs traditional to northern Scandanvian countries.
  • an interior design scheme that incorporates specific art, antiques and heirlooms

Given the small lot size, a second-story “pop-up” was mandatory—but a radical reworking of the first floor was also needed. The new kitchen, nearly tripled in size, would be the center of family life and entertaining—with traffic flowing unimpeded from dining room to living room to family room.

When it was finished, the loft-like upper level was also incorporated into a new traffic pattern, with a steel and glass staircase leading to a spacious den (on the left), a master bedroom suite (on the right) and an upstairs patio that features a stunning view of rolling hills.

  • From the loft/den, sequestered by a glass railing, one gazes down on the living room; opposite the overlook, a large picture window faces north.
  • To the left of the window, a doorway leads to a rooftop patio built over the dining room; to the right, a hallway to a guest room and full bath.

Over-arching everything, the utterly unique curvilinear roof—a fabrication of copper, rubber, plywood, foam, and yellow pine tongue-and-groove planks.

Problems and Solutions

An immediate challenge was posed by the presence of the owners—who continued to occupy the home throughout the process! The porch was demolished, the roof removed, a second level built, the wiring upgraded, the main entrance moved to the opposite side of the house—all while the owners’ went about their everyday lives.

The Roof

That napkin doodle of a curved roof indeed forced many “creative solutions.” For example:

Problem. An 1,800-sq. ft. curved metal roof made of lead-coated copper is extremely heavy.   Vertical support beams were ruled out because the owners wanted to preserve an unobstructed floor plan.

Solution. Fourteen custom-fabricated arched trusses (and 3 straight beams) were ordered from Unistructure, based in Arkansas. Shipped intact to the site, these laminated yellow pine trusses (as much as 30 feet long) were put in place on the walls of the new second floor. (For the expanded section of the first floor, the arches were inverted, creating a convex sloping roof over the new living room).

Next, the 2×6-inch tongue-and-groove ceiling planks were installed, tying the arches together and creating a wooden “shell” more than adequate to support the metal roof. Tongue-and-groove of heart yellow pine, two inches thick, was specified by the project engineer because of its strength.

Problem. A metal roof gets very hot in the summer—as high as 120 degrees. This extreme heat not only makes the house harder to cool, it’s detrimental to the structure itself. In northern Europe, where metal roofs are common, buildings sometimes collapse due to heat and moisture, even though the roof is fine.

Solution. A thin rubber membrane was applied to the underside of the copper. This membrane will disperse the heat to the edges of the roof. It’s in addition to a similar rubber layer previously applied on top of the tongue-in-groove ceiling (a step taken to keep the house and ceiling dry during construction).

Between the two layers of rubber, a double layer of 2-inch thick foam insulation was added, coursed like bricks to prevent the upward penetration of moisture originating inside the house (the lead and copper is impervious to moisture from the outside).

To protect and the secure the insulation, a 1/2-inch thick plywood covering was added. Finally, the outer membrane and metal roof sections were put in place and secured with massive 5-inch screws.

The result: a roof with an energy efficiency rating exceeding R-30, which—due to the lead coating—is expected to last well over 100 years.

Problem. To accommodate the home’s new height, the chimney had to be raised above the new roof line.

Solution. Re-deploy the bricks that had been removed from the existing exterior to raise the chimney. Bricks previously above the roofline are reassembled in their appropriate place. Impeccable matching throughout.

The Elevation

Once the owners agreed to a basic floor plan, the designer began working out the elements of the new elevation.

At virtually every corner of the house, two massive window casings come together to form an L-shaped window wall. This is true for both the upper and lower levels, and the effect is notably architectonic, inside and out. At night, the exterior glows with geometrical shapes of light and shadow. By day, the sunlight pours into a prism of interior glass and stainless steel.

The Scandinavian motif that began with exposed tongue-and-groove and metal roof, continues with the exterior color scheme and materials. The yellow brick washed in a Skagen-colored plaster is traditional Scandinavian. The new dining room, the shade of a pumpkin, also fits the scheme.

Indeed, one almost forgets that the dining room has replaced the screened porch; that the old bump-outs are now joined together and form the main entrance to the home. Meanwhile, the convex canopy over the entrance complements the roof over the living room.

The Achievement

The ongoing creative collaboration between the builder/artisan and his selected architect was a major factor in the success of this project. Design options were always in play, new solutions constantly being proposed. As a result, the finished product is uniquely artful, unusually durable, efficient to operate and beautiful by any standard.

Though the home started as a small production house amidst similar structures, it now rests in a mature, rolling landscape in a desirable section of the county. The curving roof line visually softens the home’s exterior, reinforcing the natural line of the landscape. Though radically changed, it is as much a part of the neighborhood as ever.

_______________________________________________________________________________

John Byrd has been writing about residential architecture, building and remodeling for 30 years. His work has appeared in House Beautiful, Architectural Digest, Southern Living and many national and regional publications. He has also written and produced segments for HGTV and other cable outlets. His work has received numerous Press Association awards for excellence in journalism.

He can be reached at byrdmatx@comcast.net or www.HomeFrontsNews.com

Contact Now